خوانا

پایگاه خبری تحلیلی

» . . .

آخرین اخبار

تاریخ انتشار : ۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۵
کد خبر : 34351
Share

ساماندهی و حفاظت آجرهای لعابدار ایلامی و هخامنشی در پایگاه میراث جهانی شوش

آثار تاریخی و میراث به جا مانده از گذشتگان در واقع هویت و شناسنامه فرهنگی ملت ها هستند که حفاظت این گنجینه های پر بهای انسانی همواره توام با مسئله مرمت است و گاهی مرمت آثار به منزله طول عمر و حتی ماندگاری آن ها برای نسل های بعد است.

آثار تاریخی و میراث به جا مانده از گذشتگان در واقع هویت و شناسنامه فرهنگی ملت ها هستند که حفاظت این گنجینه های پر بهای انسانی همواره توام با مسئله مرمت است و گاهی مرمت آثار به منزله طول عمر و حتی ماندگاری آن ها برای نسل های بعد است.
در این راستا از جمله اشیاء موجود در انبارهای شوش که چندی است در دستور کار حفاظت و ساماندهی قرار گرفته اند آجرهای لعابدار دوره های ایلامی و هخامنشی هستند.
مدیر پایگاه میراث جهانی شوش دراین باره اظهار داشت: در راستای حفاظت و ساماندهی اشیاء تاریخی موجود در انبارهای شوش، آجرهای لعابدار که از اهمیت ویژه ای برخوردارند در دستور کار قرارگرفته اند.
محمدحسین ارسطوزاده افزود: هدف از اجرای چنین برنامه ای علاوه بر حفاظت  کلیه آثار ایجاد زمینه مطالعه و پژوهش برروی مواد فرهنگی است که سالیان دراز دیده نشدندو یا مورد غفلت واقع شده بودند.
وی یاد آور شد: تا پیش از آغاز پروسه ثبت جهانی شوش به دلیل عدم توجه بسیاری از این اشیاء تاریخی در شرایط نامناسب نگهداری می شدند که این موضوع در آسیب دیدگی بیشتر آن ها بی تاثیر نبوده است.
کارشناس ارشد مرمت اشیاء تاریخی پایگاه میراث جهانی شوش گفت: مجموعه آجرهای لعابدار شوش از دو دوره ایلام میانه و هخامنشی هستند که در تزئین بنا به کار گرفته می شدند. تمام تزئینات آپادانا و بخش های دیگر کاخ شوش به وسیله آجرهای لعابدار انجام گرفته و فقط ستون ها و پاشنه درها از سنگ ساخته شده بودند. از طرفی احتمالا فقط قسمت های خارجی بنا به وسیله آجرهای لعابدارزینت داده شده بودند.
مدیر پایگاه میراث جهانی شوش یادآوری کرد: تاکنون پژوهش های صورت گرفته روی آسیب های مجموعه آجرهای لعابدار شوش بسیار اندک بوده و هیچ گونه آنالیز دستگاهی و میدانی انجام نگرفته بود با تامین شرایط مطلوب بستر بسیار مناسبی برای مطالعه و پژوهش در خصوص آجرهای لعابدار از جنبه فن شناسی، مورفولوژی و زیبایی شناسی مهیا خواهد شد.
همچنین مهسا زم‌زم اظهار کرد: منظور حفاظت و ساماندهی این آجرهای لعابدار نفیس و بی نظیر قفسه های مناسب و استاندارد پیش بینی شده است که در حال تهیه می باشد. از طرفی علاوه بر شکل قرار گیری آن ها در انبارها مشکلاتی همچون پوچ شدگی لعاب و از دست دادن فاز شیشه ای، تغییر رنگ، رسوبات نمکی، شبکه ای از ترک های ریز و ... این اموال فرهنگی را تهدید می کنند.
وی تاکید کرد: مطالعات انجام شده روی آجرهای لعابدار مناطق دیگر نشان داده رطوبت و دما دو فاکتور مهم در بروز این قبیل آسیب ها هستند که بایستی با آنالیز روی نمونه ها علل وقوع آن ها را دریافت و راه درمان را تشخیص داد.


پیوند کوتاه :


Telegram

نظرات بینندگان:

نام :
ایمیل :
* نظر:
* کلمه امنیتی:
 
پر کردن فیلد های ستاره دار (*) اجباری است.